ISSN 2457 - 3973

Colaborarea dintre Regiunea Nord-Est din România și Regiunea Olanda de Nord

Reprezentanții Alianței Provinciilor din Olanda de Nord (SNN) și ai Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est au inițiat în primăvara acestui an o misiune de explorare a posibilităților de cooperare între cele doua regiuni menționate, cu rezultate reciproc avantajoase. „Din start am convenit că dorim această colaborare ca o apropiere efectivă, o cunoaștere reciprocă, o fructificare inteligentă a oportunităților și o abordare realistă a intereselor viitoare. Credem că aprofundarea integrării europene trebuie să includă și această modalitate: 2 sau 3 regiuni din țări diferite, să construiască un PROGRAM COMUN DE DEZVOLTARE, de aceea aducem în atenția Comisiei Europene inițiativa noastră pentru a fi evaluată și dezvoltată ulterior” a declarat Dl Vasile Asandei, Director general al ADR Nord-Est.

La o primă evaluare, se poate observa că în cele două regiuni există un potențial complementar de dezvoltare: pe de o parte o regiune bogată, cu resurse pentru export de capital și de know-how cum este Olanda de Nord iar pe de altă parte o regiune cu nevoi de dezvoltare mari, cu resurse umane, naturale, de infrastructura și chiar strategice insuficient valorificate cum este Regiunea de Nord-Est a României. În ambele regiuni există însă oameni și instituții dornice și capabile să pună în operă un astfel de program în respectul profund al valorilor europene și umplerea lor de conținut.

Pentru început au fost folosite resursele proprii ale celor 2 regiuni, apelându-se la instrumentele de sprijin disponibile. Cu sprijinul reprezentanților ADR Nord-Est inclusiv ale Biroului ADR Nord-Est Bruxelles, Dl Willem Reek, șeful Departamentului de Strategii SNN, a elaborat un Plan de acțiune pe termen scurt (perioada iulie-noiembrie 2015), iar la finalul lunii august 2015 au fost aprobate  două aplicații TAIEX Regio Peer to Peer pentru organizarea:

  • unei vizite de lucru a 3 reprezentanți ADR Nord-Est în Olanda de Nord, în perioada 29 septembrie – 2 octombrie 2015;
  • unei vizite de lucru a 3 reprezentanți ai Olandei de Nord în Regiunea Nord-Est România, în perioada 26 – 30 octombrie 2015.

Pentru ca acest proiect să aibă succes, vor fi necesare mult mai multe resurse. Desigur aceste resurse vor veni în primul rând din cele două regiuni, dar partenerii își doresc ca Uniunea Europeană să dezvolte instrumente mai puternice de sprijin și pentru astfel de inițiative.

De aceea, pe măsură ce demersul a înaintat și a fost făcut cunoscut stakeholderilor regionali, naționali și europeni, a primit semnale de suținere din partea comisarului european pentru politici regionale, doamna Corina Crețu, Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Ministerului Fondurilor Europene.

În anul 2014, Olanda conducea detașat topul investițiilor străine directe (ISD) în România, cu aproximativ 15.000 milioane euro investiți, reprezentând 25% din totalul ISD la nivel național, cele mai mari investiţii fiind în întreprinderi greenfield. Însă cea mai mare parte a acestor investiţii greenfield se concentrează în regiunile Bucureşti-Ilfov, Centru, Vest și Sud-Muntenia, Regiunea Nord-Est nereușind să atragă până în prezent decât investiții de amplitudine modestă.

 

Investitori precum ARCELORMITTAL TUBULAR PRODUCTS SA (Iași, Neamț), CERAMICA SA (Iași), S.C. ELMET INTERNAȚIONAL S.R.L (Bacău) își dezvoltă permanent afacerile în Regiunea Nord-Est. Dar eforturile de a crea un mediu investițional stabil și atractiv trebuie întărite, motiv pentru care inițiativa ADR Nord-Est se subsumează și acestui obiectiv ambițios.

 

Proiectul este asumat cu mult entuziasm de Dl Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est care, în perioada următoarea va face o vizită la Bruxelles pentru a avea o discuție pe elemente concrete cu doamna Comisar Corina Crețu, privind PROGRAMUL COMUN DE COOPERARE și sprijinul pe care Comisia îl poate acorda.

 

NOTĂ PENTRU REDACȚIE

 

Cine sunt SNN?

 

Alianta Provinciilor Olandeze de Nord, in olandeza samenwerkingsverband Noord-Nederland sau SNN, reprezinta vocea unita a provinciilor Drenthe, Fryslan si Groningen, pentru mai bine de 20 de ani. Cele patru orase mari din regiune, Groningen, Leeuwarden, Emmen si Assen, joaca la randul lor un rol important in acest proces.

SNN lucreaza impreuna cu mediul de afaceri, institutiile din zona economiei cunoasterii, organizatiile publice si alte agentii guvernamentale din Tarile de Jos si de peste hotare. SNN aduce la un loc diferiti actori pentru a declansa procese inovatoare si pentru a le sprijini la maximum.

SNN ofera Provinciilor Olandeze de Nord patru capacitati, functionand ca o organizatie admninistrativa, o autoritate de management, o organizatie de lobby si o organizatie de networking.

 

Coordonarea organizarii admninistrative

Cele trei provincii olandeze de nord  si cele patru orase mari din regiune isi coordoneaza planificarea spatiala si strategiile economice prin intermediul aliantei. Acest deziderat este indeplinit sub supervizarea unor pozitii rotative ale celor trei Comisari ai Regelui. SNN tinteste si asupra oportunitatilor de peste granite si a formarii unor coalitii, unele deja existente, cu Nord-Vestul Germaniei (Lower Saxony) si cu Nord-Estul Europei.

 

Autoritate de management pentru admninistrarea subventiilor

SNN a fost desemnata drept autoritate de management pentru fondurile Uniunii Europene destinate dezvoltarii regionale. Prin aceasta capacitate SNN admninistreaza si aloca subventii din partea guvernului central sau din partea Uniunii Europene cu scopul de a stimula economia. Aceste subventii sunt acordate pentru perioade si programe diferite. Un total de 1 mld. de Euro a fost disponibil in perioada de programare 2000 – 2006 si peste 375 mln. pentru perioada 2007 – 2013. Toti acesti bani au fost investiti in economia nordului si au atras in regiune investitii de pana la trei ori valoarea subventiilor. In acelasi timp, subventiile au fost folosite pentru a finanta proiecte de infrastructura sau proiecte inovatoare mari, sau pentru scheme de sustinere a micilor afaceri din regiune, care sunt de altfel motorul economiei regiunilor olandeze nordice.

 

Organizatie de lobby pentru o voce unita a Nordului

Prin intermediul SNN cele trei provincii si cele patru mari orase fac un front comun in abordarea guvernului central si a Uniunii Europene. Aceste entitati si-au impartasit agendele si au facut presiuni in interesul regiunii lor. SNN explica ceea ce se intampla in regiunea din nord si care sunt nevoile societatii.

Nicio alta regiune din Tarile de Jos nu este angajata intr-un proces la fel de intensiv de cooperare, rezultatul fiind un lobby unit si puternic care nu poate fi ignorat cu usurinta.

 

Networking organizational si combinarea punctelor forte

SNN functioneaza ca o organizatie „retea” nu numai pentru agentiile guvernamentale, institutiile de cercetare sau organizatiile intermediare din Provinciile Olandeze de Nord, dar si pentru agentiile guvernamentale, institutiile si companiile din alte tari. SNN este organizatia catre care trebuie sa-si indrepte atentia daca doresc sa porneasca afaceri sau proiecte pe teritoriul sau impreuna cu Provinciile Olandeze de Nord. SNN poate aduce partile implicate la un loc si poate impune conditiile unui proiect de succes.

Articolul anterior

Gastrofest în Ștrandul municipiului Piatra Neamț

Articolul următor

De Ziua Forestierului, descinderi DIICOT la mafia lemnului de pe Valea Muntelui!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular