Drumețiile în masivul Ceahlău sunt de câteva săptămâni din ce în ce mai periculoase din cauza a doi factori principali: turiștii și canicula. Pericolele sunt reale în condițiile în care animalele sălbatice sunt tot mai agitate din cauza perioadei caniculare prelungită. Cele mai mari pericole sunt reprezentate de urși, vipere și, mai nou, o specie de viespi gigant, denumită popular ”lupii albinelor”.
În ultimele zile, 18 turiști au fost înțepați de aceste insecte periculoase care inoculează un venin mai puternic decât cel al unei albine. Doi turiști au făcut șoc anafilactic și doar intervenția rapidă a salvamontiștilor le-a salvat viață. Toți cei înțepați de viespi au avut nevoie de îngrijiri medicale de specialitate. Situația din Ceahlău se regăsește și în alte zone montane din țară.
”Sunt undeva în Munții Ciucului acum și este aceeași situație și aici. Am surprins azi câteva viespi care cădeau pur și simplu ca și plouate pe pământ, se rostogoleau și apoi își reluau zborul. În același timp sunt foarte agresive”, a povestit Silviu Cârligeanu.
Turiștii pot lua câteva măsuri preventive pentru a evita pe cât posibil astfel de atacuri. În primul rând nu trebuie să părăsească potecile turistice și în cazul în care întâlnesc un cuib de viespi (în sol) să se îndepărteze cât mai rapid și în liniște de acea zonă. De asemenea, trebuie evitat consumul de sucuri, fructe și dulciuri care atrag astfel de insecte. Nici parfumurile nu ar trebui folosite înainte și în timpul ascensiunii pe munte pentru că multe conțin feromoni care agită insectele. În cazul nefericit al unui atac, zona trebuie curățată cu apă și săpun și dacă este posibil, trebuie aplicate comprese cât mai reci. În cazul în care apar primele simptome de șoc anafilactic (respirație îngreunată, transpirație abundentă, amețeli, stări de greață), trebuie apelat imediat la serviciul 112.
În Ceahlău pândesc și alte pericole și aici ne referim la vipere și urși. Întâlnirea cu aceste animale este accidentală și se produce în special când turiștii părăsesc potecile. Au fost în urmă cu o lună și două cazuri în care un urs a vizitat zona de campare de pe platoul Dochia, atras de mirosul alimentelor pe care turiștii le aveau în corturi.
De asemenea, în Ceahlău au fost semnalate foarte multe vipere dar nu pe traseele turistice. Șerpii sunt extrem de agitați din cauza câldurii și a faptului că sunt în ultima perioadă de gestație, motive în plus ca turiștii să evite contactul cu aceste animale.
Un comentariu
Pai atunci este simplu… Se recomanda o scurta pauza.. de munte. 😀