ISSN 2457 - 3973

Măsuri urgente cerute de prefectul George Lazăr, în CJSU, pentru apa romașcanilor

Astăzi, 16 ianuarie a.c, ora 10.00, în Sala „Mihail Sadoveanu” a Palatului Administrativ a avut loc ședința extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. În cadrul acestei ședinte s-au discutat două puncte importante, primul privește aprobarea planului de activități al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru anul 2020, și al doilea punct a prevăzut dezbaterea și aprobarea unor măsuri suplimentare pentru îmbunătățirea alimentării cu apă a Municipiului Roman și a comunei Cordun.
Având în vedere că măsurile pentru îmbunătăţirea alimentării cu apă a Municipiului Roman şi comunei Cordun, stabilite prin Hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă nr. 28 din 28.11.2019, au devenit insuficiente ca urmare a scăderii accentuate a debitului Râului Moldova.

Pentru rezolvarea acestei probleme urgente în această zonă s-au propus următoarele proceduri:

Revine Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamţ responsabilitatea de a executa, în regim de urgenţă, prelungirea traversei de închidere parţială a braţului drept a râului Moldova, în zona Pildeşti-amonte, în vederea suplimentării debitului tranzitat pe canalul dinspre malul stâng, executat în luna noiembrie 2019.
În continuare, Compania Judeţeană ApaServ va lua, în regim de urgenţă, următoarele măsuri: executarea lucrărilor de întreţinere (deznisipare) a puţurilor din Frontul de captare „Pildeşti-Simioneşti”, în regim de permanenţă, conform procedurilor, ce implică executarea, în termen de 60 de zile, cu o firmă specializată, a unui studiu hidrogeologic pentru identificarea zonei în care să se realizeze un „câmp de infiltrare”, pe raza Comunei Cordun, în amonte de Frontul de captare „Pildeşti-Simioneşti”, pe care, în funcţie de condiţiile meteorologice, să fie pompată apă din Râul Moldova, în vederea suplimentării alimentării freaticului de care depinde nivelul apei în puţurile de captare. În demararea acestor proceduri primarul Comunei Cordun va sprijini Compania Judeţeană ApaServ prin punerea la dispoziţie a terenului identificat pentru realizarea „câmpului de infiltrare”.
De asemenea, s-a stabilit ca în termen de 45 de zile de la adoptarea prezentei hotărâri, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ va fi informat despre rezultatele obţinute.
După stabilirea locaţiei pentru „câmpul de infiltrare”, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ va sprijini acţiunea de pompare a apei din Râul Moldova pe acesta, cu o motopompă de mare capacitate, în funcţie de necesităţile estimate de Compania Judeţeană ApaServ pe baza prognozelor specifice.
Prefectul județului Neamț, George Lazar, a insistat în cadrul ședintei pentru adoptarea unor măsuri pe termen scurt, pentru a rezolva cât mai repede și într-un mod eficient problema pe care populația din zona Roman o are cu apa potabilă, subliniind faptul că: “O să vorbesc la Bacău, la A.B.A.Siret și la Ministerul Mediului, dar și la A.N.A.R să se rezolve, să se găsească soluții în ceea ce privește finanțarea acestor lucrări, iar dacă e nevoie, voi vorbi cu ministrul personal!”

Articolul anterior

Artefact vechi de 6 milenii, scos la lumină de pietreanul Marius Irimia

Articolul următor

Senatorul Eugen Țapu-Nazare: ”Alegerea primarilor în două tururi înseamnă consolidarea democrației”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.