ISSN 2457 - 3973

Primul caz de infecţie cu varianta DELTA în judeţul Neamţ

În judeţul Neamţ a fost confirmat primul caz cu varianta DELTA a virusului SARS-CoV-2, potrivit unui comunicat al DSP Neamţ.

Pacientul are 52 ani şi era vaccinat cu schema completă împotriva COVID-19, mai precizează sursa citată.

„În cursul lunii iulie au fost trimise pentru secvențiere 23 probe cazuri reinfectate, cazuri confirmate cu istoric de călătorie în străinătate, conform metodologiei de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID19), actualizată la 02.07.2021. Sunt așteptate rezultatele la 8 secvențieri. Au fost identificate 2 cazuri, contacte apropiate, de infectare cu tulpina britanică Alpha, dominantă în România și primul caz de infectare cu tulpina Delta. Pacientul infectat cu tulpina delta este un bărbat de 52 de ani, din Piatra Neamț, venit din Marea Britanie, confirmat în data de 14 iulie. Bărbatul a fost vaccinat cu schema completă de vaccinare, cu mai mult de 80 de zile înainte. Persoana sa prezentat cu simptome specifice COVID19 la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț și a fost internată, cu o formă ușoară de boală. A fost externat în data de 23.07.2021, ulterior fiind izolat la domiciliu”, se arată în comunicatul DSP Neamţ
Medicii reamintesc că reamintesc că: 
Vaccinarea cu schemă completă oferă protecție față de boala COVID19, scade riscul de
internare, riscul de complicații și de deces.
Varianta Delta este mai transmisibilă decât celelalte variante.
Vaccinurile își mențin o eficiență crescută în prevenirea bolii simptomatice și a spitalizării, dacă se administrează schema completă.
Este absolut necesară creșterea acoperirii vaccinale pentru limitarea transmiterii și reducerea efectelor variantei Delta.
Respectarea măsurilor de prevenire a infecției cu SARSCoV2:
o evitarea aglomeraţiilor și a contactului apropiat cu persoanele bolnave;
o spălarea frecventă a mâinilor;
o acoperirea gurii și a nasului în timpul tusei și strănutului;
o purtarea măștilor de protecție, în spații închise și aglomerate.
În cazul apariției simptomelor specifice covid 19 vă rugăm să contactați medicul de familie sau să vă prezentați la cel mai apropiat spital.
Persoanele depistate la testarea RTPCR sau prin utilizarea testelor antigenice rapide cu rezultat pozitiv pentru SARSCoV2 să contacteze și să informeze medicul de familie despre starea lor de sănătate inclusiv cu privire la locul în care au decis să se izoleze. Pentru o evoluție favorabilă a bolii, este foarte important ca persoanele simptomatice, cu factori de risc sau cu forme medii sau severe să fie evaluate în cadrul unei unități spitalicești.
Anchetele epidemiologice permit identificarea tuturor persoanelor care au fost în contact apropiat cu un bolnav covid, în vederea carantinării și a limitării transmiterii virusului SarsCov2 în comunitate. Este foarte important ca în cadrul anchetei epidemiologice să fie comunicate reprezentantului Direcției de Sănătate Publică, toate informațiile solicitate și orice altă informație relevantă legată de situația în care se află bolnavul și contacții. În cazul în care în perioada de izolare sau carantină stare de sănătate se agravează sau apar simptome specifice COVID 19, trebuie sunat la 112!

Articolul anterior

Asigurarea unui management integrat, conservativ și durabil al ariilor naturale protejate administrate de Județul Neamț

Articolul următor

DIICOT – captură record de 500 kg cocaină, în valoare de 25 milioane euro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *