ISSN 2457 - 3973

De astăzi, Zilele Bibliotecii ”G.T. Kirileanu”! Cine a fost marele cărturar?

 

Începând de astăzi și până pe 12 iunie vor avea loc Zilele Bibliotecii Județene ”G.T. Kirileanu” din Piatra Neamț.

Pentru ziua de marți, organizatorii vă propun, de la ora 12.00, o acoladă culturală, prin conferinţele  „Despre viceversa”, susţinută de prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu – prorector al Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava şi “Cartea, obiect şi simbol”, susţinută de prof. univ. dr. Liviu Antonesei – Iaşi.

Venind în continuarea unui alt eveniment – colocviul de la ora 10.00 dedicat bibliotecilor publice şi bibliotecarilor care le slujesc (cu acordarea de diplome şi distincţii bibliotecarilor care s-au remarcat prin activitatea lor, pe parcursul anului 2014), cele două conferinţe vor deschide noi perspective asupra fenomenului cultural şi a raportării sale la societate.

Arta va fi prezentă în această zi prin vernisajul expoziţiei de artă plastică „In memoriam, Dan Cepoi” (ora 12.00) ce reuneşte lucrări ale regretatului pictor nemţean, şi prin recitalul de arii şi lieduri (ora 17.00) susţinut de clasele de canto ale Academiei de Muzică „Gh. Dima” Cluj Napoca, Extensia Piatra-Neamţ.

Pe toată durata Zilelor Bibliotecii Județene, înscrierea va fi gratuită pentru toate categoriile de utilizatori! Clasele de elevi pot efectua vizite de documentare la toate secţiile bibliotecii, pentru cunoaşterea oportunităţilor de informare, studiu, lectură şi recreere, precum şi pentru asimilarea unor deprinderi de muncă intelectuală.

 

Cine a fost Gheorghe Teodorescu Kirileanu?

 

Gheorghe Teodorescu Kirileanu (n. 13 martie 1872, Holda, Județul Neamț, azi județul Suceava– d. 13 noiembrie 1960, Piatra-Neamț) a fost un cărturar, bibliofil, folclorist și editor român, membru de onoare (din1948) al Academiei Române.

A început studiile primare la Școala din Broșteni (1879) și le-a continuat la Școala nr. 1 din Fălticeni. Cursuri gimnaziale la Fălticeni. Studiile le-a făcut sub patronimicul Teodorescu (după bunicul de pe mamă, preotul Teodor Ioanovici). În 1886 pleacă la Iași pentru a participa la un concurs de burse la seminarul Veniamin Costachi. Urmează Școala de cântăreți bisericești la Piatra Neamț. A absolvit apoi la Iași, în mod strălucit, Școala Normală „Vasile Lupu” (1891) și cursul superior al Liceului Particular „Institutele-Unite” (1895). Timp de 1 an a frecventat cursurile Facultății de Litere și Filosofie din Iași. A urmat apoi Facultatea de Drept între anii 1896-1900. În anii studenției a adăugat și numele de familie al tatălui (Grigore Chirileanu). Din 1935 s-a stabilit la Piatra-Neamț, în casa anume construită, pentru el și biblioteca sa, pe str. Ștefan cel Mare nr. 25 (astăzi – 27). La 24 februarie 1956 a donat orașului Piatra Neamț biblioteca sa de circa 30.000 de volume, cu publicații dintre anii 1630-1960. Colecția de manuscrise a fost donată Bibliotecii Academiei Române, prin mijlocirea viitorului director Gabriel Ștrempel.

kirileanu

Cariera

În timpul studiilor a funcționat ca secretar al Consiliului inspectorilor școlari și custode la Biblioteca Universitară din Iași (1897-1900). După obținerea licenței în drept a lucrat ca magistrat la Iași apoi la Broșteni.

A atras atenția asupra risipirii manuscriselor lui Creangă, la zece ani după trecerea acestuia în veșnicie. La îndemnul lui Titu Maiorescu, a devenit, din 1906, cel mai important și longeviv editor al scrierilor lui Ion Creangă. A fost, de asemenea, unul din primii editori ai scrierilor politice ale lui Eminescu (1905).

În 1906 a intrat în serviciul Casei Regale, unde a primit răspunderea corespondenței în limba română și a petițiilor către suverani. Din 1909 a devenit și bibliotecar al Palatului Regal, precum și colaborator apropiat al Prințului Barbu Știrbey. A fost înlăturat din post în 1930, la urcarea pe tron a lui Carol al II-lea . (ro.wikipedia.org)

 

(Elena A.)

Articolul anterior

Parlamentarii nemțeni au uitat de Ziua Copilului! Dacă nu e an electoral…

Articolul următor

Negociază PSD cu Laurențiu Leoreanu? La Primăria Piatra Neamț, așteaptă momentul ”prielnic”! (interviu cu deputatul Ionel Arsene, președinte PSD Neamț)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *