ISSN 2457 - 3973

Noul Cod Rutier: amenzi de până la 9.600 lei și permis suspendat 2 ani!

Cele mai importante reguli prevăzute de noul Cod Rutier

1. Suspendarea permisului pentru neplata amenzilor – această măsură face parte din cele aspru contestate deoarece, conform noilor prevederi, contravenientul este obligat să își plătească amenda în maxim 30 de zile de la data întocmirii procesului verbal de constatare. Acest lucru contravine dreptului contravenientului de a face contestație la procesul verbal și a aplicării măsurii numai în urma unei decizii definitive și irevocabile a instanței de judecată. Conform noilor prevederi, Poliția Rutieră va acorda o perioadă de grație de 20 de zile peste termenul legal, împărțită astfel:

  • 5 zile de la expirarea termenului de 30 de zile, timp în care organele abilitate trimit contravenientului dispoziția de suspendare.
  • 15 zile de la data primirii dispoziției de suspendare.

2. Ridicarea nivelului de amenzi pentru depășirea limitei de viteză – aceasta este considerată o măsură care poate da rezultate pozitive în ceea ce privește scăderea semnificativă a numărului de accidente grave și deosebit de grave. Conform acesteia, șoferii care depășesc limita maximă de viteză admisă pe sectorul de drum pe care circulă cu valori cuprinse între 51 și 60 km/h vor primi între 9 și 20 puncte de amendă (720 – 1.600 lei), iar cei care depășesc limita maximă cu peste 60 de km/h vor primi între 21 și 50 puncte de amendă (1.680 – 4.000 lei).

În cazul în care depășirea limitei maxime de viteză cu peste 60 de km/h este corelată cu un accident de circulație în urma căruia au rezultat pagube materiale sau rănirea uneia sau a mai multor persoane, amenda este cuprinsă între 4.080 și 9.600 lei, reprezentând 51- 120 puncte de amendă. Aceste două contravenții atrag după sine și suspendarea permisului de conducere astfel: dacă în urma accidentului au rezultat doar pagube materiale, permisul de conducere se suspendă pentru un an, iar dacă au rezultat și victime, permisul va fi suspendat 2 ani.

3. Ridicarea limitei de alcoolemie permisă. Pevederile noului Cod Rutier sunt mai permisive din punct de vedere al consumului de alcool, acestea stipulând ca legală o concentrație de 0,2 g/l de alcool pur în sânge. O valoare cuprinsă între 0,2 si 0,5 g/l de alcool pur în sânge este considerată contravenție, iar limita concentrației încadrată ca infracțiune a scăzut de la 0,8 la 0,5 g/l.

Contravenția (0.2 – 0,5 g/l alcool în sânge) este pedepsită cu 21-50 de puncte amendă și cu suspendarea permisului pentru 180 de zile iar infracțiunea, peste 0,5 g/l de alcool pur în sânge, se pedepsește cu închisoare între 1 și 5 ani sau cu amendă penală.

4. Folosirea telefonului mobil sau a oricărui alt dispozitiv electronic care poate trimite mesaje sau care poate face poze sau filmări 

Încălcarea acestei noi reguli ar urma să se sancționeze cu amenzi cuprinse între 1.305 și 2900 de lei și șase puncte de penalizare. Suplimentar, inițiativa legislativă prevede că, în cazul în care încalcă și o regulă de circulație rutieră, șoferii care mânuiesc telefonul mobil în timp ce conduc riscă și suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pentru 30 de zile.

După cum este precizat în proiectul legislativ, aceleași amenzi se vor aplica și conducătorilor de vehicule “pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere și care manevrează telefonul sau alt dispozitiv mobil în timp ce conduc un vehicul. Actualele reguli privind utilizarea telefonului mobil vizează conducătorii tuturor categoriilor de vehicule, dar sunt sancționați doar conducătorii de autovehicule.

În prezent, folosirea telefoanelor mobile în timpul conducerii mașinii se sancționează cu amenzi de până la 435 de lei și două puncte de penalizare. Șoferii pot folosi totuși telefonul mobil în timpul conducerii mașinii, dar cu condiția ca acesta să fie prevăzut cu dispozitiv de tip „mâini libere”.

Prevederile vor intra în vigoare după 60 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a legii. În acest moment, proiectul legislativ este în dezbatere în Parlament și a trecut de Senat.

Articolul anterior

Direcția Silvică Neamț va planta peste un milion de puieți în această primăvară

Articolul următor

Un alpinist a căzut de pe stânci în Cheile Șugăului

Un comentariu

  • pot fixa telefonul să filmeze traficul ??

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular