ISSN 2457 - 3973

PRODUSE ”ALIMENTARE” CARE NE OMOARĂ ÎNCET, DAR SIGUR!!! CÂRNAȚI, CRENVUȘTI, PARIZER!

(Otrava din farfuria românilor)

SEMIPREPARATELE DIN CARNE

Românii consumă anual aproximativ 10 kg semipreparate din carne (mezeluri) pe cap de locuitor, fiecăruia revenindu-i zilnic 28-30 g produse din carne. Aditivii sintetici din aceste produse le fac nedigerabile, putând rămâne în organism până la 10 ani ! În țările europene, consumul zilnic tinde spre 100 g, fapt explicat prin calitatea mai bună a acestor produse, comparativ cu cele românești.

După tranșarea unui animal sacrificat, 80% din carne se folosește pentru specialități și restul intră în compoziția salamurilor, cârnaților, parizerului și a crenvurștilor. Cantitățile sunt ajustate cu slănină, șorici, soia, grăsimi hidrogenate, aditivi sintetici și coloranți, compoziția având aspectul și gustul de carne.

Produsele ”premium” (pastrama, mușchiul, cotletul etc.) sunt injectate cu saramură și fosfați – compuși care rețin mai multă apă. Ca efecte secundare ale saramurei putem aminti hipertensiunea arterială, diabetul etc. Astfel, dintr-o listă de 20 ingrediente ale unui produs, doar unul este carne, restul fiind fosfați, nitriți, nitrați, arome sintetice, coloranți, multă sare și multă apă, preparatul ajungând să nu aibă nimic în comun cu sănătatea.

Iată câțiva din numeroșii aditivi și potențiatori de gust:

  • Nitriți și nitrați de sodiu și potasiu – care, sub influența proteinelor, se transformă în substanțe toxice (nitrozamine) ce cresc riscul de cancer gastric, blochează transportul oxigenului de către sânge, ducând la complicații respiratorii la copii mici și bebeluși.
  • Fosfații blochează fixarea calciului, împiedicând creșterea în primii ani de viață, cu consecințe negative asupra metabolismului fosfo-calcic afectând creșterea copiilor, osteoporoză la femei, obezitate și scăderea în înălțime la bătrâni.
  • Gume pentru reținerea apei și pentru omogenizare.
  • Glutamatul monosodic, potențiator de gust, stimulează apetitul ducând la obezitate infantilă.
  • Făina de soia, coloranții, aromele sintetice, produc alergii, extrem de periculoase la copii mici.
  • Sarea și zahărul în exces, dezvoltă efecte nocive asupra metabolismului.

Consumul de mezeluri crește riscul de obezitate, carențe de vitamine și minerale, alergii, crește riscul de a dezvolta diferite tumori cu localizare digestivă (gastric, colon, pancreas) și cancer de sân și prostată. ”Nu pot fi digerate de către tubul digestiv decât în 10 ani, ducând la apariția de gastrite, ulcere, dar și a celei mai urâte forme de cancer – cel colonorectal” spune prof.dr. Mencinicopschi.

Iată câteva exemple de ”semipreparate din carne” și compoziția acestora:

Cârnați Cabanos : 44% carnecabanos

  • carne de porc inferioară – cu slănină și șorici – 44%;
  • carne de vită – 16%;
  • făină de soia – 40%;
  • usturoi, condiment universal, coriandru, agent de afumare;

Aditivi:

  • stabilizatori polifosfat de potasiu, caragenan)
  • antioxidant (acid ascorbic)
  • potențiator de gust, glutamat monosodic (crește apetitul și dă dependență);
  • zaharuri – dextroză, lactoză;
  • colorant natural – carmin;
  • conservant – nitrit de sodiu și nitrat de potasiu;
  • grăsimi vegetale – pentru omogenizare.

Cârnați de porc – 60% carnecarnati

  • carne de porc – 60% , cu slănină și șorici;
  • proteină vegetală din soia, nemodificată genetic;
  • apă – 20%;
  • sare, condimente, arome naturale;
  • stabilizatori (di-polifosfat de sodiu și potasiu);
  • antioxidanți (acid ascorbic, izoascorbat de sodiu);
  • nitrit de sodiu;
  • potențiator de gust (glutamat monosodic);
  • zaharuri (lactoză, dextroză);
  • colorant natural (carmin);
  • conservanți (nitrit de sodiu și nitrat de potasiu)

Cotlet de porc – 60% carne

  • cotlet de porc, cu un strat de slănină de 0,5-1 cm;
  • carnea se injectează cu saramură 20% – 40%;
  • se plasează într-un sos condimentat cu usturoi, boia de ardei, coriandru, piper, antioxidanți și potențiatori de gust.

Lebărwurst – 62% carnelebarvust

  • carnea capului de porc – 62%;
  • slănină tare – 7%;
  • organe (inimă, rinichi, splină) – 15%;
  • ficat – 16%;
  • supa de la fierberea capului;
  • mixul de condimente;
  • ceapă fiartă, zahăr, sare;
  • aditivi: colorant alimentar (carmin), antioxidanți, amidon de cartofi.

Parizer de porc – 80% slănină și șoriciparizer

  • slănină și șorici de porc – 80%;
  • carne de pasăre dezosată mecanic (în care intră oase măcinate) – 10%;
  • făină de soia, proteină vegetală, amidon;
  • condimente – sare, usturoi, coriandru, boia de ardei;
  • potențiatori de gust;
  • coloranți (carmin).

Salam de vară – 60% slănină și șoricisalam de vara

  • slănină și șorici – 60%;
  • carne calitate inferioară (cea care se poate prelucra din picioare, gât) – 17%;
  • mix de condimente (sare, boia, piper, sau extract de condimente);
  • aditivi care imită gusturile condimentelor;
  • făină de soia – 20%;
  • antioxidanți;
  • colorant (carmin);
  • glutamat de sodiu (E-261), nitriți, nitrați;
  • pastă de usturoi, zahăr;
  • agent de afumare.

Pastramă – 40% saramurăpastrama

  • carne dezosată de la pulpă, spată și mușchiul de pe spate;
  • sare (carnea se injectează cu o soluție de saramură 20-40%);
  • sos condimentat cu praf de ceapă și usturoi;
  • antioxidanți;
  • coloranți;
  • agenți de afumare;
  • potențiatori de gust;
  • afumarea se face cu fum lichid care conține cele mai cancerigene hidrocarburi – hidrocarburi policiclice aromatice.

Șuncă de porc – 70% slănină și șoriciSunca porc

  • proporțiile de carne diferă în funcție de rețetă.
  • Șunca țărănească conține:
  • carne procesată mecanic (conține slănină, urme de oase, șorici) – 70%;
  • proteine din soia;
  • toată gama de antioxidanți;
  • colorant – carmin.

Consumând astfel de preparate vom avea probleme cu fixarea calciului în oase, probleme de creștere la copii, pentru femei – osteoporoză, pentru adulți – obezitate, apariția ulcerelor, gastritelor, diverse forme de cancer …

Este necesar să citim etichetele, acolo unde sunt, sau să ne documentăm cu privire la modul de realizare (fabricare) al semipreparatului.

Cine va reuși să se documenteze cu privire la secretele industriei cărnii, nu va mai consuma semipreparate din carne expuse pe rafturile magazinelor și supermarketurilor și nu le va mai recomanda altora pentru consum !

Vom continua cu prezentarea alimentelor categorisite drept ”bombe alimentare”.

”Cunoașterea ne face liberi și sănătoși”

prof. Dumitru Nastasă, toxicolog/farmacolog

Articolul anterior

Dr. Dorice Albu: Nu a existat nici un chef la Ambulanță! Am decontat doar cheltuieli legale!

Articolul următor

Poprire pe conturi la Serviciul Județean de Ambulanță Neamț

3 Commentarii

  • Un articol interesant , în care ne este prezentată o gamă largă de semipreparate din carne , adevărate “bombe alimentare calorice”!!!
    Nu este nici un secret faptul că majoritatea alimentelor procesate sunt nesănătoase. În general, ele sunt sărace în elemente nutritive, microelemente, antioxidanţi şi vitamine, dar conţin foarte multe calorii. Toţi oamenii le consumă frecvent.
    De ce ? Pentru că aceste bombe calorice nu necesită o preparare îndelungată şi economisesc timp. Preţul alimentelor procesate este, în general, mai mic, iar acest lucru atrage inevitabil cumpărătorii.
    Noi trăim într-un vid legislativ, nimeni nu verifică dacă un parizer conţine piept de pui sau şorici. Pe oricine întrebi DSV, ANPC, DSP, toţi spun că nu este de competenţa lor. Ceea ce ştim este că mezelurile nu mai au gustul de altă dată, deoarece comercianţii ştiu că nu se câştigă dacă pun în ele carne macră, aşa că o combină cu resturi , şorici, slănină etc.
    Consumatorul român trebuie să înceapă să aibă această educaţie de a citi etichetele atunci când îşi alege un produs. Cei din industria alimentară şi-au dat seama că într-o proporţie destul de mare consumatorul nu citeşte ceea ce e notat pe etichetă din punct de vedere al conţinutului şi atunci prin mijloace publicitare induce un anumit mesaj, fără a fi în conformitate cu ceea ce se găseşte în acel produs.

    Alegerea de a fi sănătoşi ne aparţine !

    • Frumos și adevărat comentariul Dumneavoastră, dragă colega. Ce lipsește cel mai mult consumatorilor ? 1. Informația. 2. Timpul. Da, din lipsă de ”TIMP” mulți consumatori recurg la produsele de pe raft ! Mulți au informații despre nocivitatea produselor, dar, lipsa de timp nu poate fi înlocuită cu nimic !
      O singură completare la o afirmație: Aceste produse sunt adevărate bombe alimentare toxice, nu numai calorice !
      Mulțumesc pentru intervenție !!!

  • Nu am încredere în nici un aparat igienizarea fructelor și legumelor ! Nimic nu poate înlocui o apă curată și o ”spălare” a produselor cu simț de răspundere !
    Vă rog să nu mai postați reclame la materialele semnate de mine ! Mulțumesc !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular