ISSN 2457 - 3973

Noaptea Cercetătorilor Europeni – o nouă ediție de succes organizată la Muzeul din Târgu Neamț (foto-galerie)

A devenit deja o tradiție ca în ultima vineri a lunii septembrie să se organizeze, la nivel național, un important eveniment destinat promovării științei, cunoscut sub numele de Noaptea Cercetătorilor Europeni.

În ultimii trei ani, Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț a fost partener al acestui eveniment, fiind, de altfel, singurul muzeu din județul Neamț care organizează această manifestare.

Anul acesta, organizatorii de la muzeul amintit au adus alături de ei colaboratori din mai multe domenii, atfel încât participanții au putut interacționa cu profesioniști din domeniul criminalisticii, al roboticii, al explorărilor geografice și al istoriei.

Atelierele interactive, organizate în curtea muzeului, au atras un public numeros, în special elevi de la școlile din Târgu Neamț, dar și din localitățile învecinate, pentru unii dintre ei fiind un bun prilej să ia contact cu lumea muzeală și cea a științei.

Domeniul roboticii le-a fost prezentat copiilor de o grupă de elevi foarte inventivi (ContaAct), coordonați de prof. Gigi Sauciuc, de la Liceul ,,Vasile Conta” Târgu Neamț. Aspectele muncii de criminalist au fost prezentate în detaliu și cu mult tact de către echipa IPJ Neamț, coordonată de dl. Liviu Ichim.

Un moment cu totul aparte a fost întâlnirea on-line cu deja celebrul explorator și călător nemțean Radu Păltineanu, care le-a povestit participanților din experiențele sale în lungile călătorii care au însemnat traversarea cu bicicleta a Americilor, de la nord la sud, înconjurul Australiei tot în aceeași manieră, dar și parcurgerea unor distanțe foarte mari în Noua Zeelandă.

,,Batem banii cu ciocanul” a fost un atelier foarte interactiv, prin intermediul căruia specialiștii de la muzeu, respectiv muzeograful Ionuț Stigleț și dl. Cristi Butnariu, le-au arătat copiilor modul cum se realizau vechile monede, în special cele medievale.

,,Din punctul nostru de vedere evenimentul din acest an a fost o reușită, prin varietatea activităților propuse, dar mai ales prin numărul participanților. Conform taloanelor de participare la tombolă au fost aproximativ 400 de elevi, la care se adaugă și părinții și cadrele didactice. Este îmbucurător să vedem elevii că vin spre muzeu atunci când organizăm astfel de activități dedicate promovării științei. Comunitatea locală trebuie să aibă parte și de genul acesta de evenimente care prioritizează știința, cercetarea, educația și sunt o alternativă viabilă pentru alte activități lipsite de substanță” a declarat dr. Vasile Diaconu, organizatorul principal al evenimentului.

Spre final, participanții la eveniment au asistat și la extragerea câștigătorilor din tombola cu premii puse la dispoziție de principalul organizator al evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni.

 

Articolul anterior

Accident cu 2 victime la Borleşti

Articolul următor

Preotul Munteanu a adus „Allegria” în sufletele bătrânilor din Săvineşti de Ziua Internaţională a Vârstnicului

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cel mai popular